Съдържание

Посетители

В момента има 343  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение №39/2018 г.

Възложител: „ДЕС-М“ ЕООД

Инвестиционно предложение: „Добив на скално-облицовъчни материали – гнайси от находище „Раденка“ в землището на с. Крушево, община Гърмен, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация се предвижда открит кариерен добив на скално-облицовъчни материали – гнайси от находище „Реденка, участък „Кавака“, участък „Лозята“ и участък „Урвата“ разположен в землището на с. Крушево. Добитите скални блокове – тикли ще бъдат извозвани до площадка в началото на с. Дъбница за обработка на цепени плочи. Дружеството е сключило с Министерството на икономиката и енергетиката Договор за проучване на скално-облицовъчни материали – подземни богатства в площ „Реденка“, разположена в землището на с. Крушево, община Гърмен. В резултат на извършеното проучване са установени запаси в три участъка с обща площ 154.499 дка. Проектно-концесионната площ, включваща площта на находището и необходимите площи за осъществяване на дейността по концесията възлиза на 229.641 дка.
Във връзка с изискано становище по чл. 155, ал. 1, т. 23 от Закона за водите от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ е изискано да бъдат изключени от инвестиционното предложение площите, през които преминават повърхностни водни обекти - Дълбоки дол и Дряновски дол. Предвид това с вх. №848(9)/16.05.2018 г. е представен нов координатен регистър на концесионната площ, който изключва площите, през които преминават водните обекти и концесионната площ е сведена до контура на запасите, а именно 154.499 дка.
Предвижда се добивът да се извършва без пробивно-взривни дейности при следните параметри: годишен добив плътна маса 5000 м3; кота на изчислените запаси - - до 20 м от повърхността; обемен рандеман – 33 % и добив на цепени плочи от 1 м3 – 11 м2 с дебелина 2-5 см.
Технологична последователност ще бъде:
- премахване на откривката на определен периметър с булдозер събирането й на депо;
- изземване на гнайсите ръчно или с хидравличен рипер;
- натоварване на добитите скални блокове;
- извозване до площадката в с. Дъбница.
Производствената програма предвижда разработването да става поетапно, за година да се сменя предназначението на 5 дка земи във всеки участък, като непосредствено след изземването на запасите площта може да се рекултивира. Предвижда се срок на концесия от 35 години.
За достъп до находището ще ползва съществуващият път между с. Долно Дряново и с. Крушево и черни горски пътища, при развитието на добива в рамките на концесионната площ ще се изграждат допълнителни вътрешно технологични пътища и площадки.
Така заявено инвестиционното предложение попада в обхвата на т. 2, буква „а” на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ – Благоевград.
Съгласно становище с изх. № П-01-107/25.05.2018 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ инвестиционното предложение е допустимо спрямо инвестиционното предложение е допустимо спрямо Плана на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и Плана за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.) при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от ЗБР и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ. бр. 73 от 2007 г., посл. изм. и доп. ДВ. бр. 94 от 2012 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони чрез процедурата по преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
При извършената проверка по отношение местоположението на инвестиционното предложение, спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР. Най-близо е разположена защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85 от 2007 г., изм. и доп.).
След анализ на представената информация и документация, на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони, според която инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове и техните местообитания, включително и птици, предмет на опазване в защитените зони.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Гърмен, кметство с. Крушево, с. Дъбница и директора на БДЗБР.