Съдържание

Посетители

В момента има 301  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение №27/2018 г.

Възложител „ТРЕСОР“ ООД

Инвестиционно предложение:“Изграждане на търговски комплекс, мотел, сервиз за смяна на автомобилни гуми и технически прегледи на МПС в имоти № 024043 и № 024047, местност „Дългата лака“, землище на с. Ново Кономлади, община Петрич, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно представената информация с инвестиционното предложение е предвидено горепосочените имоти с обща площ 31.447 дка да бъдат обединени в един имот и в същите да бъдат изградени два броя сгради: сграда, в която да се разположат магазин за промишлени стоки, заведение за хранене с капацитет 30 седящи места, офиси и мотел с капацитет 20 стаи за настаняване и втора сграда, в която ще се извършва монтаж и демонтаж на автомобилни гуми и помещение за извършване на технически прегледи на моторни превозни средства (МПС). Предвидено е в рамките на новообразувания имот да бъде обособен паркинг с капацитет 35 паркоместа.
Водоснабдяването на новообразувания имот е предвидено да се осъществи чрез изграждане на трасе на външен водопровод, който ще се захрани от водопроводната мрежа на населеното място. Отпадъчните води е предвидено да бъдат зауствани във водоплътна изгреба яма, изградена в имот № 024043 с капацитет 29 м3, която ще бъде почиствана по договор с лицензиран ВиК оператор. За отпадъчните води от сервиза, помещението за технически прегледи и паркинга е предвиден сепаратор/каломалоуловител.
Електроснабдяването е предвидено от съществуващ трафопост.
Транспортния достъп до имота е предвидено да се осъществява по предвиден за изграждане транспортен достъп с дължина 200 м и ширина 7 м, съгласуван с изх. № 1064(2)/09.04.2014 г.
Предвид гореизложеното така заявеното инвестиционно предложение попада в т. 10, буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 2 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
РИОСВ - Благоевград информира, че на основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и утвърдените планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-380/13.03.2018 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за сведение и съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016 - 2021 г.) и ПУРН (2016 - 2021 г.) на ЗБР при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в т. 4, т. 6, т. 8 и т. 10 от становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Горецитираните имоти, предмет на инвестиционното предложение не попадат в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии. Имоти № 024043 и № 024047, попадат частично (2,7 дка) в границите на защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие - BG0001023 “Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет № 802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
След анализ на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове и популации, предмет на опазване в защитена зона BG0001023 “Рупите - Струмешница”.
Копие от писмото е изпратено до кмета на община Петрич, кмета на с. Ново Кономлади и БД ЗБР.