Съдържание

Посетители

В момента има 232  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение №10/2018 г.

Възложител: „СИ 5 ТРЕЙД“ ЕООД, гр. София

Инвестиционно предложение: “Изграждане на къщи за гости. СПА център и администрация в имот № 000348, местност „Рупите“, землище на с. Рупите, община Петрич, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 

по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр.3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда:

Съгласно наличната в РИОСВ - Благоевград информация и документация за инвестиционно предложение „Изграждане на къщи за гости в поземлени имоти №№ 000345, 000347, 000349 и 000350, местност „Рупите“, землище на с. Рупите, община Петрич, област Благоевград“ са проведени изискващите се процедури по реда на глава шеста от ЗООС, в т.ч. и процедурата по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие приключила с Решение № БД-05-ПР/2017 г. за преценяване на необходимостта от ОВОС с характер „да не се извършва ОВОС“.
Съгласно представената информация с настоящото инвестиционно предложение е предвидено в земеделска земя с площ 2.500 дка и начин на трайно ползване „нива“ да бъдат изградени:
- пет броя двуетажни къщи за гости всяка със застроена площ 100 м2;
- СПА център, включващ сауна, парна баня, джакузи, стаи за масажи и санитарни възли;
- административна част, състояща се от два броя офис помещения и санитарни възли.
Предвидено е в рамките на имота да бъде обособен паркинг с капацитет 20 паркоместа, озеленяване на свободната част от имота, както и ограждане на същия с ажурна ограда по имотни граници.
Водоснабдяването на имота за питейно-битови нужди ще се осъществи от съществуващ водопровод за съседен имот, собственост на възложителя. Образуваните битови отпадъчни води в размер до 6000 м3/год. е предвидено изграждане на бетонна изгребна яма с обем 15 м3. Електроснабдяването на имота ще се осъществи чрез подземно положен кабел с дължина 15 м от ел.провод на електроразпределителното дружество. Имотът предмет на инвестиционното предложение граничи с регулацията на с. Рупите и транспортния достъп до същия ще се осъществява по съществуващата пътна инфраструктура на селото.
Предвид гореизложеното инвестиционното предложение е разширение, попадащо самостоятелно в т. 12, буква „в“ на Приложение № 2 от ЗООС и подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 2 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
РИОСВ - Благоевград информира, че на основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и утвърдените планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-16/23.01.2018 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за сведение и съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016 - 2021 г.) и ПУРН (2016 - 2021 г.) на ЗБР при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в т. 3 и т. 9 от становището.
В хода на административната преписка е получено становище от Министерство на културата с рег. № 04-08-3/01.02.2018 г.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

При извършената проверка по отношение местоположението на инвестиционното предложение, спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, но попада в границите на следните защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР:
- защитена зона BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28/2010 г.);
- защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
Извършената към момента проверка за допустимост по реда на чл. 12, ал. 2, във връзка с чл. 40, ал. 2 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо режимите на защитена зона BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, въведени с гореописаната заповед за обявяването ѝ.
Въз основа на възможността предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС, РИОСВ – Благоевград ще се произнесе с преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на така заявеното инвестиционното предложение върху защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“ на етапа на внесена информация за преценяване на необходимостта от извършване от ОВОС, в която следва да се съдържа информация изясняваща предвиждания за: изграждане на цялостна и/или частична ограда, в т. ч. и за вида и начин на изграждане; необходимост от направа на изкопни работи и ползване на взрив; местоположението на предвидени за изграждане/обособяване строителни площадки и на места за разполагане на строителна техника и др. подобни, необходими за извършване на предвидените СМР; вид и начин на озеленяване на имотите, в това число и за цялостно или частично запазване на съществуващата в границите на двата имота растителност, без застроената площ.

Копие от писмото е изпратено до кмета на община Петрич, кмета на с. Марикостиново и Басейнова дирекция ЗБР.